25 листопада 2016 р. виповнюється 90 років видатному науковцю сучасності, всесвітньо відомому вченому в галузі гідродинаміки, вібронадійності та герметичності роторних машин, засновникунаукового напрямку «Гермомеханіка», талановитій людині, гарному вчителю, заслуженому діячу науки і техніки України, заслуженому професору Сумського державного університету, почесному доктору honoris causa, доктору технічних наук, професору, професору кафедри загальної механіки і динаміки машин Сумського державного університету ВОЛОДИМИРУ АЛЬБІНОВИЧУ МАРЦИНКОВСЬКОМУ.

З 1957 р. Володимир Альбінович Марцинковський працював молодшим науковим співробітником лабораторії гідромашин АН УРСР (нині інститут Проблем машинобудування ім. акад. А.М.Подгорного НАН України) де займався експериментальними й теоретичними дослідженнями вібрацій високо напірних живильних насосів. 1 квітня 1960 р. переведений у Спеціальне конструкторське бюро живильних насосів, нині Науково-дослідний інститут атомного і енергетичного насособудування - ВНДІАЕН, у м. Суми. Працював начальником розрахунково-експериментального відділу, заступником головного інженера по науковій роботі. У грудні 1964 р., без відриву від виробництва, захистив кандидатську дисертацію.З 1972 р. - завідувач кафедри теоретичної механіки (у квітні 1995 р. ця кафедра перейменована в кафедру загальної механіки і динаміки машин). 28 червня 1974 р. захистив докторську дисертацію за фахом «Гідравлічні машини та гідропневмоагрегати», 7 квітня 1978 р. ВАК СРСР присвоїв йому вчене звання професора. З 1976 р. він беззмінний голова оргкомітетів міжнародних науково-технічних конференцій «Герметичність, вібронадійність і екологічна безпека насосів і компресорів». У 1997 р. за вагомий особистий внесок у розвиток національної освіти, успіхи у навчанні і вихованні молоді йому присвоєне почесне звання «Заслужений діяч науки і техніки України», 9 грудня 2004 р. присвоєне звання почесного професора Сумського державного університету.У 2008 р. Володимир Альбінович Марцинковський нагороджений почесною відзнакою Сумської міської ради «За заслуги перед містом». У 2009 р. за великий вклад у насособудування він отримав міжнародну нагороду журналу «Насоси і насосне обладнання» (Pompy Pompownie) (Польща). У 2010 р - звання доктора honoris causa Політехніки Свєнтокжиської (м. Кельце, Польща). У 2011 р. він отримав від голови Сумської обласної державної адміністрації почесний знак «За наукові досягнення».

Володимир Альбінович працював не лише в галузі вирішення складних наукових задач, а й активно займався спортом, зокрема, альпінізмом і гірським туризмом. Зі своїми учнями він покорив не одну гірську вершину і не один перевал.

У 1992 році проф. Марцинковський В.А. започаткував підготовку фахівців зі спеціальності «Динаміка і міцність». Спеціальність отримала 4-й рівень акредитації, і кафедра випускає спеціалістів і магістрів відповідного профілю, які користуються попитом промислових підприємств і науково-дослідних установ регіону. Для нової спеціальності він розробив і викладав курси лекцій з наступних дисциплін: теорія коливань лінійних і нелінійних систем, гермомеханіка, теорія автоматичного керування, основи операційного числення, аерогідродинаміка, гідродинаміка дроселюючих каналів, автоматичні урівноважуючи пристрої відцентрових машин.

Завдяки зусиллям Марцинковського В.А. був створений новий науковий напрям «Гермомеханіка». Цей напрям відображає новітні досягнення багатьох фундаментальних і прикладних наук, а також багаторічні праці Марцинковського В. А.

Під науковим керівництвом проф. В.А.Марцинковського за результатами робіт, виконаних викладачами і співробітниками кафедри,захищено три докторські та 26 кандидатські дисертації. Проф. В.А.Марцинковський є автором понад 300 друкованих наукових та навчально-методичних праць, багато з яких використовуються як навчальні посібники. За роки своєї наукової, науково-педагогічної праці проф. Марцинковський В.А. став визнаним на Україні та далеко за її межами вченим.

Шановний ювіляр, у цей день від усієї душі бажаємо Вам і Вашим близьким міцного здоров'я, щастя, миру, благополуччя і всього самого доброго.

Ваші колеги, друзі.

http://journal.mikem.com.ua/sites/default/files/articles_pdf/44%20%281%29.pdf