22-28 квітня 2013 року Сумський державний університет на запрошення кафедри загальної механіки та динаміки машин з офіційним візитом відвідає всесвітньо відомий фахівець у галузі трибології та підшипників ковзання - д.т.н. Мішель Фіон. На даний час він працює директором з досліджень Національного центру наукових досліджень (CNRS) в інституті ПіПрайм університету м. Пуатьє (Франція). Сферою його наукових інтересів є експериментальні та теоретичні дослідження гідродинамічних радіальних і осьових підшипників ковзання, зокрема термопружнодинамічний режим в підшипниках ковзання, змішане змащування, текстуровані поверхні підшипників та інше.

Д.т.н. Мішель Фіон є членом Американського Товариства Інженерів Механіків (ASME) і дійсним членом Товариства Трибологів та Інженерів по Змащенню (STLE). З 2006 р. по 2008 р. він був Головою Науково-Дослідницького Комітету Департаменту з трибології Американського Товариства Інженерів Механіків, а з 2003 р. по 2009 р. - заступником головного редактора "Журнал трибологія" ("ASME Journal of Tribology"). Зараз д.т.н. Мишель Фион входить до складу редакційних колегій таких журналів: "Механіка і Промисловість" ("Mécanique & Industries"), "Журнал Інженерна Трибологія" ("Journal of Engineering Tribology"), "Міжнародний Журнал Наука Поверхні і Техніка" ("International Journal of Surface Science and Engineering"), "Прогрес в трибології" ("Advance in Tribology") і "Міжнародний Журнал Прикладної Реології і Технічних Наук" ("International Journal of Applied Rheology and Engineering Sciences").
25-26 квітня д.т.н. Мішель Фіон прочитає чотири лекції з проблем підшипників ковзання на англійській мові для студентів Сумського державного університету та фахівців з машинобудівних підприємств України та Росії. Також досвідом проектування та практичного використання підшипників ковзання поділяться представники Сумської машинобудівної промисловості, а саме фахівці підприємства "ТРІЗ" ЛТД. Лекції будуть проходити в аудиторії Н-110 нового навчального корпусу Сумського державного університету, початок лекцій о 09:50.
Кафедра загальної механіки та динаміки машин Сумського державного університету запрошує всіх зацікавлених фахівців на лекції та пропонує взяти активну участь в їх подальшому обговоренні. Вхід на лекції безкоштовний.
Всі бажаючі прослухати лекції або виступити з власною доповіддю (лекцією) з проблем підшипників ковзання можуть повідомити про це до 15 квітня 2013 року на email: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її..

Розклад та теми лекцій:
25 квітня
09:50-11:00
– "Термопружнодинаміка підшипників ковзання з похилими колодками - Нестаціонарні ефекти та стаціонарний режим" – д.т.н. Мішель Фіон.
11:00-11:25 – Перерва.
11:25-12:35 – "Термопружнодинаміка підшипників ковзання з похилими колодками - Ризик заклинювання" - д.т.н. Мішель Фіон.
12:35-13:25 – Перерва на обід.
13:25-14:45 – "Проектування радіальних підшипників ковзання з вкладишами на гідростатичному підвісі" та "Проектування упорних підшипників ковзання з високою несучою здатністю" - к.т.н., доц. Марцинковський Василь Сігизмундович, інженер Юрко Володимир Іванович.
26 квітня
09:50-11:00 – "Ефект перекосу в опорних підшипниках ковзання при термогідродинамічному режимі" - д.т.н. Мішель Фіон.
11:00-11:25 – Перерва.
11:25-12:35 – "Термопружногідродинамічний аналіз ПTФE та бабітових упорних підшипників з похилими колодками" - д.т.н. Мішель Фіон.