26 березня 2017 року відбулось вручення Ордена «За заслуги перед Польщею» видатному науковцю сучасності, всесвітньо відомому вченому в галузі гідродинаміки, вібронадійності та герметичності роторних машин, засновникунаукового напрямку «Гермомеханіка», талановитій людині, гарному вчителю, заслуженому діячу науки і техніки України, заслуженому професору Сумського державного університету, почесному доктору honoris causa, доктору технічних наук, професору, професору кафедри загальної механіки і динаміки машин факультету ТеСЕТ СумДУ ВОЛОДИМИРУ АЛЬБІНОВИЧУ МАРЦИНКОВСЬКОМУ від Президента Республіки Польща АНДЖЕЯ ДУДА.

 

 

Орден Заслуг перед Республікою Польща (пол. Order Zasługi Rzeczypospolitej Polskiej) — державна нагорода Республіки Польща. Орден заснований 10 квітня 1974, як нагорода за видатні заслуги перед Польською Народною Республікою. 16 жовтня 1992 Законом про ордени та нагороди був перезатверджений як нагорода Республіки Польща. Орден Заслуг перед Республікою Польща є вищою нагородою за видатні заслуги у справі зміцнення міжнародного співробітництва та розвитку взаємин між народами. Орденом нагороджуються іноземні громадяни та особи польської національності, які проживають за кордоном, що своєю діяльністю внесли видатний внесок у галузі міжнародного співробітництва й розвитку зв'язків Республіки Польща з іншими державами і націями. Рішення про нагородження Орденом приймається Президентом Республіки Польща за поданням Міністерства закордонних справ. Церемонію вручення Ордена д.т.н., проф. Марцинковському В.А. виконували Генеральний Консул Річ Посполити у Харкові Януш Яблонський та Сенатор Гжегош Печкис.

 

 

Нагадаємо, що це не перша нагорода д.т.н., проф. Марцинковського В.А. від Республіки Польща. Так,  у 2009 р. за великий вклад у насособудування Володимир Альбінович  отримав міжнародну нагороду журналу «Насоси і насосне обладнання» (Pompy Pompownie) (Польща), а у 2010 р. - звання доктора honoris causa Політехніки Свєнтокжиської (м. Кельце, Польща).

Колектив кафедри щиро вітає шановного Володимира Альбіновича!!!